Serca z galaretką czyli deser na Walentynki dla zakochanych. Bita śmietanka z galaretką na czekoladowym spodzie czyli trzykolorowe deserki walentynkowe w kształcie serduszek.
½opakowaniagalaretki w kolorze czerwonymtruskawkowa lub wiśniowa; ok. 30 g
½szklanki gorącej wody
Warstwa różowa lub biała
1opakowaniegalaretki w kolorze czerwonym lub pomarańczowym, albo żółtymok. 75 g
½szklanki gorącej wody
250mlśmietanki kremówkidobrze schłodzona
Warstwa czekoladowa
100ggorzkiej czekolady1 tabliczka
25mlmleka lub śmietanki kremówkiopcjonalnie; dodatkowo, do rozrzedzenia czekolady
Do dekoracj
listki świeżej mięty
Instrukcje
Warstwa czerwona
Połowę opakowania galaretki rozpuszczam dokładnie w połowie szklanki gorącej wody, bardzo dobrze mieszając i rozcierając ewentualne grudki.
Przelewam galaretkę na dno foremek w kształcie serc i odstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
Warstwa różowa lub biała
Śmietankę kremówkę ubijam, pod koniec dodając pozostałą galaretkę (1 całe opakowanie rozpuszczone w połowie szklanki gorącej wody, przestudzone).
Przelewam ubitą śmietankę do foremek z zastygniętą już wcześniej, czerwoną galaretką. Zostawiam ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu każdej foremki. Odstawiam do lodówki na ok. 30 minut, do stężenia śmietanki.
Warstwa czekoladowa
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, w razie potrzeby regulując zbyt gęstą konsystencję mlekiem lub masłem.
Wykładam czekoladę na stężałą warstwę bitej śmietany w foremkach i odstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę.
Serwowanie
Delikatnie wyjmuję galaretki z foremek (jeśli foremki nie są karbowane, można wcześniej odciąć każdy deser od brzegów foremki za pomocą noża), układam na talerzykach i dekoruję świeżą miętą.