Sernik bananowy na zimno - przepis na sernik na zimno z bananami, na owsianym spodzie, polany galaretką. Najlepszy sernik bananowy na zimno z galaretką, słodzony bananami i ksylitolem, bez jajek.
⅓szklanki mąki pszennej razowejmożna zastąpić mąką orkiszową typ 800 lub mąką bezglutenową z dodatkiem 1 łyżki mielonego lnu lub siemienia oraz 3 łyżek gorącej wody
2łyżki rodzynek
Masa bananowa
1kgtwaroguw poradach poniżej opcja bez laktozy
½szklanki śmietanki kremówki30-36% tłuszczu; w poradach poniżej opcja bez laktozy
2bananybardzo dojrzałe
½szklanki cukrupolecam ksylitol; można też zastąpić go 1 dodatkowym bananem
6łyżek żelatyny
½szklanki gorącej wody
Wierzch
2bananypokrojone na plasterki
1opakowaniegalaretkiagrestowa, cytrynowa, brzoskwiniowa lub pomarańczowa; na opakowaniu galaretki informacja, że jest przeznaczone na 500 ml wody
250mlgorącej wodyczyli o połowę mniej, niż klasyczne proporcje sugerowane na opakowaniu galaretki
Instrukcje
Spód
Składniki na spód mieszam dokładnie i wylepiam nimi spód tortownicy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej folią aluminiową/papierem do pieczenia.
Wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 st. C (góra+dół). Wyjmuję i studzę.
Masa bananowa
Żelatynę rozpuszczam dokładnie w gorącej wodzie, rozcierając ewentualne grudki. Odstawiam do przestudzenia (ale nie może stężeć).
Ser, śmietankę, banany i cukier (wszystkie składniki doprowadzone do temperatury pokojowej) miksuję w blenderze na gładką masę.
Stopniowo dodaję żelatynę do masy, cały czas miksując.
Przekładam masę do tortownicy, wyrównuję wierzch i odstawiam na ok. 2-3 godziny do stężenia w lodówce.
Wierzch
Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystudzenia (ale nie może zacząć tężeć).
Wierzch sernika, opcjonalnie, smaruję polewą czekoladową lub kajmakiem.
Na wierzchu ciasta układam banany.
Przelewam galaretkę na banany (można stopniowo, najpierw niewielką część, która stężeje po kilku minutach w lodówce i utrzyma banany, następnie kolejne 2-3 porcje). Po wlaniu całej galaretki odstawiam ciasto do lodówki na ok. 1 godzinę.