Sernik cappuccino na zimno, inspirowany włoską kawą ze spienionym mlekiem. Sernik cappuccino na zimno o delikatnym smaku, z czekoladową nutą, do przygotowania na kruchym spodzie lub ciasteczkach.
250gkruchych ciasteczek lub kruche ciasto czekoladowe
Masa
1kgtwarogu lub jogurtu greckiego
100ggorzkiej czekoladyroztopiona w kąpieli wodnej
½szklankicukrupolecam ksylitol
6łyżek żelatyny
¾szklanki gorącej, czarnej kawy
Wierzch
krem z bitej śmietany z 250 ml śmietanki kremówki, usztywniony żelatyną lub krem jogurtowy z 800 g jogurtu greckiego
Instrukcje
Spód
Kruche ciasto czekoladowe piekę przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, w foremce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Gotowe ciasteczka wykładam na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Masa
W gorącej kawie rozpuszczam żelatynę, dokładnie mieszając i rozcierając ewentualne grudki. Odstawiam do wystudzenia (ma pozostać płynna).
Pozostałe składniki na masę (doprowadzone do temperatury pokojowej) miksuję w blenderze na gładko.
Dodaję kawową żelatynę i stopniowo rozmiksowuję, najpierw na minimalnych, potem na większych obrotach.
Przelewam masę na wystudzony spód i odstawiam na 2-3 godzin do lodówki. Jeśli na dnie foremki są ciasteczka, najpierw wylewam cienką warstwę masy, odkładam do lodówki i czekam, aż zastygnie. Dopiero potem przelewam pozostałą część (to zapobiegnie wypłynięciu ciasteczek na powierzchnię) i odstawiam do lodówki do całkowitego stężenia.
Wierzch
Ubijam schłodzoną śmietankę kremówkę lub odcedzony przez noc na durszlaku wyłożonym papierową serwetką jogurt grecki.
Rozpuszczam żelatynę w gorącej wodzie, dokładnie mieszając i rozcierając grudki. Odstawiam do przestudzenia (ma pozostać płynna).
Pod koniec ubijania dodaję rozpuszczoną żelatynę do kremu i stopniowo rozmiksowuję (najpierw na najniższych, potem większych obrotach).
Przekładam ubity krem na wierzch sernika i odstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę do stężenia.
Gotowy sernik dekoruję gorzkim kakao lub cynamonem, albo startą na tarce czekoladą i serwuję z dodatkiem kolorowych owoców.