½szklanki śmietanki kremówkiopcjonalnie; nie dodaję, jeśli twaróg jest mało zbity i wilgotny
Instrukcje
Rozmiksowuję ser z cukrem i mąką ziemniaczaną na średnich obrotach miksera.
Opcjonalnie dodaję śmietankę i znów mieszam mikserem, do połączenia składników.
Wbijam do masy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników, na najniższych obrotach miksera.
Dodaję do masy wanilię oraz czekoladę i mieszam delikatnie łyżką, do rozprowadzenia wszystkich składników.
Sernik przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową (albo nasmarowanej tłuszczem) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 30 minut.
Po 30 minutach zmniejszam temperaturę do 160 °C i piekę ciasto jeszcze przez pół godziny.
Studzę sernik stracciatella w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, następnie przez 2-3 godziny chłodzę w lodówce.
Sernik stracciatella na zimno można przygotować w wersji bez pieczenia, wykorzystując do niego masę wg przepisu na sernik na zimno z galaretką i dodając do niej kawałki czekolady. Bez galaretki na wierzchu, bez biszkoptu na spodzie, chociaż… to też wcale nie jest zły pomysł :).Przydatne poradniki: