Luksusowy, elegancki sernik z białą czekoladą i polewą oraz owocami - u mnie są to truskawki, ale każde sezonowe sprawdzą się tu doskonale. Cudowny, wysoki sernik z dodatkiem białej czekolady.
1kgtwarogunie z wiaderka; dwukrotnie zmielony; zamiast klasycznego twarogu można wykorzystać lub kremowy ser (mascarpone albo philadelphia)
200gbiałej czekoladyok. 2 tabliczki
⅓szklanki cukrumożna zastąpić cukrem brzozowym, np. ksylitolem
1łyżka ekstraktu waniliowegolub miąższ z 1 laski wanilii
50mlśmietanki kremówki
3jajka
Masa śmietankowa
200mlśmietanki kremówkidobrze schłodzona przez ok. 2 godziny w lodówce na najwyższej półce
100gbiałej czekoladyok. 1 tabliczka
Do dekoracji
250gtruskawekumyte, osuszone papierowym ręcznikiem, pokrojone na połówki, następnie w ćwiartki
Instrukcje
2 tabliczki czekolady rozpuszczam na niewielkim ogniu w kąpieli wodnej i odstawiam do ostudzenia.
Twaróg ucieram za pomocą miksera na najniższych obrotach, stopniowo dodając cukier.
Kiedy cukier całkowicie rozpuści się w twarogu, dodaję wanilię i znów ucieram na najmniejszych obrotach.
Do masy twarogowej dodaję po jednym jajku, za każdym razem dokładnie rozcierając je mikserem z masą, przed dodaniem kolejnego.
Do masy twarogowej dodaję roztopioną czekoladę i śmietankę kremówkę. Całość delikatnie miksuję, aż masa uzyska jednolity kolor.
Masę przelewam do tortownicy wyłożonej szczelnym, trwałym papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C, umieszczając tortownicę w większym naczyniu, do którego wlewam wodę na wysokość ok. 3-4 cm.
Piekę przez 30 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 160 °C i trzymamy w piekarniku przez kolejne pół godziny.Sprawdzam patyczkiem czy sernik w środku nie jest zbyt wilgotny, w razie potrzeby piekę odrobinę dłużej – kolejne 30 minut, w temperaturze 140 °C.Studzę w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach.
Na wystudzony sernik wylewam masę śmietankową przygotowaną z ubitej śmietany wymieszanej z rozpuszczoną w kąpieli wodnej, przestudzoną czekoladą.
Wierzch ciasta dekoruję truskawkami i chłodzę tak przygotowany sernik przez kilka godzin w lodówce.