Sernik z truskawkami na zimno na czekoladowym lub jasnym biszkopcie, albo ciasteczkach czy bezach, z masą jogurtową z dodatkiem wanilii i galaretką na wierzchu. To bardzo elegancki sernik z truskawkami na zimno, w którym po przekrojeniu truskawki układają się w ładny wzorek.
biszkopt z 2 jajbiszkopt jasny lub czekoladowy; można zastąpić go ok. 10-12 ciasteczkami lub małymi bezami
Masa sernikowa
500gtruskawekwszystkie podobnej wielkości; umyte, osuszone, bez szypułek
800gjogurtu naturalnego lub twarożku sernikowegotwarożek z wiaderka lub klasyczny twaróg (600 g zmielony dwukrotnie w maszynce, zmiksowany z 200 ml śmietanki kremówki)
3opakowania galaretki agrestowej lub cytrynowej+ ⅓ szklanki gorącej wody
1-2łyżki ekstraktu z waniliimożna zastąpić miąższem z 1 laski wanilii
Wierzch
2opakowania galaretki truskawkowej+ 3 szklanki wody
Instrukcje
Spód
Biszkopt układamy w tortownicy wyłożonej folią aluminiową.
Na biszkopcie układamy gęsto całe truskawki.
Przygotowanie masy
Galaretki na masę rozpuszczamy w gorącej wodzie i bardzo dokładnie, intensywnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Jogurt mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera z wanilią, dolewając stopniowo wystudzoną, ale jeszcze nie stężałą galaretkę.
Przelewanie masy na owoce
Niedużą część masy wylewamy na truskawki i odstawiamy tortownicę na ok. 20 minut do lodówki. Truskawki nie będą dzięki temu wypływać na powierzchnię.
Przelewamy pozostałą masę do tortownicy i wyrównujemy wierzch za pomocą łyżki lub łopatki. Odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.
Wierzch sernika
Galaretki na wierzch rozpuszczamy w gorącej wodzie i bardzo dokładnie, intensywnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Przestudzoną, ale jeszcze nie stężałą galaretkę przelewamy partiami na wierzch masy sernikowej, odstawiając za każdym razem do lodówki do stężenia. Dzięki temu galaretka utworzy na masie cienką warstwę i zaizoluje całość tak, żeby płynny wierzch, przed stężeniem, nie wsiąkał w masę sernikową i nie spłynął pod spód ciasta.
Na stężałą, cienką warstwę wierzchniej galaretki przelewamy pozostałą galaretkę w płynie i odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny do całkowitego stężenia.
W ten sam sposób można przygotować sernik na zimno z malinami lub bananem, jeżynami, wiśniami i czereśniami bez pestek.
Galaretki w masie można zastąpić 25 g żelatyny (ok. 5 łyżek) rozpuszczonej w ½ szklanki gorącej wody, dodanej do masy sernikowej, posłodzonej wcześniej ½-¾ szklanki cukru lub ksylitolu.
Na każdym opakowaniu galaretki powinna być zamieszczona informacja o tym, że jest ono przeznaczone do żelowania 500 ml płynu.