Sernik zebra na zimno - przepis na dwukolorowy sernik zebra bez pieczenia, z masą z dodatkiem wanilii, galaretek oraz czekolady i kakao, polany polewą czekoladową.
1opakowaniegalaretki czerwonejna opakowaniu będzie informacja, że jest to porcja na 500 ml wody
1opakowaniegalaretki jasnejna opakowaniu będzie informacja, że jest to porcja na 500 ml wody
1szklanka gorącej wody
Wierzch
polewa ze 100 g czekoladyroztopiona w kąpieli wodnej z 25 g masła lub śmietanki kremówki
Instrukcje
Masa
Gorącą wodę dzielę na dwie równe części i rozpuszczam w niej galaretki, dokładnie mieszając i rozcierając grudki. Odstawiam do przestudzenia (mają być zimne, ale jeszcze płynne).
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Ser, śmietankę, cukier i wanilię (wszystkie składniki o temperaturze pokojowej) miksuję na gładko w blenderze. Dzielę na dwie części.
Jedną część masy mieszam z roztopioną czekoladą i kakao, do gładkiej konsystencji.
Do ciemnej masy dodaję czerwoną galaretkę, stopniowo mieszając lub miksując. Do jasnej masy dodaję jasną galaretkę, stopniowo mieszając lub miksując.
Do tortownicy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia przekładam masę, naprzemiennie, za pomocą łyżki. Po 1 łyżce jasnej masy i ciemnej, jeśli paski w cieście mają być cieńsze lub po 2 łyżki, dla uzyskania efektu grubszych pasków.
Tężenie ciasta
Wstawiam ciasto na ok. 2-3 godziny do lodówki do stężenia.
Polewa
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem lub śmietanką.
Dekoruję wierzch schłodzonego ciasta i odstawiam do lodówki na ok. 30 minut do stężenia.