Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Śledzie korzenne
Śledzie korzenne czyli pyszne śledziki z miodem, sokiem z pomarańczy, olejem oraz korzennymi przyprawami: imbirem, cynamonem, kolendrą, gałką muszkatołową, anyżem i pieprzem oraz kuminem i kardamonem. Znane też jako śledzie piernikowe.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Łączny czas:
5
minuty
minuty
Rodzaj:
Przekąska
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
śledzie korzenne
Servings:
4
Calories:
297
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
500
g
śledzi
wypłukane i wymoczone przez parę godzin w mleku lub wodzie) albo z zalewy octowej); pokrojone w paski o szerokości ok. 2 cm
1
cebula
mała; pokrojona drobno lub w piórka; można wykorzystać też cebulę z zalewy ze śledzi
2
łyżki
oleju
¼
pomarańczy
tylko wyciśnięty sok; można zastąpić sokiem z ½ cytryny lub limonki
1
łyżka
miodu
można zastąpić syropem z agawy
½
łyżeczki
cynamonu
¼
kolendry
roztłuczona w moździerzu
¼
łyżeczki
kminku rzymskiego
zmielony
¼
łyżeczki
kardamonu
zmielony
¼
łyżeczki
imbiru
sproszkowany lub świeży, starty na tarce o drobnych oczkach
¼
łyżeczki
anyżu
opcjonalnie; zmielony
2
goździki
roztłuczone w moździerzu
1
szczypta
gałki muszkatołowej
1
szczypta
soli
opcjonalnie
¼
łyżeczki
pieprzu
roztłuczony w moździerzu
Instrukcje
Wszystkie suche przyprawy delikatnie prażę na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce.
Mieszam wszystkie składniki w miseczce i odstawiam na 30 minut do lodówki.
Uwagi
Jak pokroić cebulę
Wartości odżywcze
Serving:
150
g
|
Kalorie:
297
kcal
|
Carbohydrates:
9
g
|
Białko:
23
g
|
Fat:
18
g
|
Tłuszcze nasycone:
3
g
|
Cholesterol:
75
mg
|
Sód:
125
mg
|
Potas:
471
mg
|
Fiber:
1
g
|
Cukier:
6
g
|
Witamina A:
145
IU
|
Witamina C:
9.6
mg
|
Wapń:
89
mg
|
Żelazo:
1.6
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!