Śledzie po piracku czyli śledzie z papryką, marchewką, cebulą i korzennymi przyprawami oraz rumem. Przepis na śledzie po piracku do podania jako przekąska.
500gśledzi z solankioczyszczone i wymoczone przez 2-3 godziny w zimnej wodzie lub mleku; pokrojone na kawałki o szerokości ok. 2 cm; można też wykorzystać śledzie z zalewy
1cebuladuża; pokrojona w piórka
1paprykapodłużna, słodka, czerwona; pokrojona w kostkę
1marchewkaśrednia; oskrobana i starta na tarce o grubych oczkach
1łyżeczka rumu
200mlolejurzepakowy nierafinowany lub lniany
½łyżeczki chililub 1 łyżeczka świeżego, startego na tarce o drobnych oczkach imbiru
1łyżeczka cynamonu
1łyżeczka gałki muszkatołowej
1garśćrodzynekopcjonalnie; lub 1 łyżka miodu, jeśli papryka nie ma słodkiego smaku
2łyżki soku z limonki lub cytrynyopcjonalnie; jeśli śledzie nie były wcześniej w zalewie octowej
4łyżkisłonecznikado dekoracji; delikatnie uprażony na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce
Instrukcje
Olej mieszam z miodem, sokiem z cytryny i przyprawami.
Wszystkie składniki mieszam w misce i odstawiam na kilka godzin do lodówki, do przegryzienia smaków.