Śledzie w oleju z cebulą, pieprzem, zielem angielskim, listkiem laurowym i oliwą z oliwek lub mieszanką oleju słonecznikowego i lnianego. Idealny przepis na śledzie w oleju.
100gzielonych oliwek z zalewyopcjonalnie; wypestkowane; pokrojone na plasterki
Zalewa z oleju
1liść laurowy
4ziarnaziela angielskiego
6ziarenczarnego pieprzu
½szklankioliwy z oliwek extra verginemożna zastąpić mieszanką pół na pół oleju słonecznikowego nierafinowanego i lnianego
1łyżkabiałego octu winnegomożna zastąpić sokiem z cytryny
Instrukcje
Śledzie dokładnie płuczę w dwóch zimnych wodach, pozbawiając je nadmiaru słonego smaku.
Zalewam śledzie wodą lub mlekiem i odstawiam do lodówki na ok. 2-4 godziny. Po tym czasie odcedzam i osuszam papierowym ręcznikiem.
Przekrawam całe płaty śledziowe na mniejsze kawałki o szerokości ok. 3-4 cm.
W garnku zagotowuję wodę do blanszowania cebuli (jest to krok opcjonalny; cebulę można też dodać do śledzi surową). Dodaję cebulę i blanszuję przez 2-3 minuty.
Śledzie układam w słoiku lub garnku z kamionki na przemian z cebulą, oliwkami i przyprawami.
Oliwę mieszam z octem i zalewam śledzie w naczyniu tak, żeby dokładnie je przykryć.
Zabezpieczam naczynie pokrywką i odstawiam na min. 4 dni w chłodne miejsce.