Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Śledzie w śmietanie
Najlepsze śledzie w śmietanie z jabłkiem, cebulą i sokiem z cytryny - przepis na śledzie ze śmietaną na śniadanie wielkanocne lub domową imprezę.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Leżakowanie:
4
godziny
godziny
Łączny czas:
4
godziny
godziny
10
minuty
minuty
Rodzaj:
Przekąska
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
śledź w śmietanie, śledź ze śmietaną, śledzie w śmietanie, śledzie ze śmietaną
Servings:
4
Calories:
390
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
2
cebule
pokrojone w piórka; świeżą cebulę można zastąpić cebulą z zalewy
1
szklanka
śmietany
12-18%; można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym
2
łyżki
soku z cytryny
3
łyżki
natki pietruszki lub szczypiorku
posiekane
500
g
śledzi matiasów w solance
oczyszczone i wymoczone przez 2-4 godziny w zimnej wodzie lub mleku; opcjonalnie śledzie mogą być z zalewy octowej
sól, cukier, pieprz
1
jabłko
opcjonalnie; obrane, utarte na tarce o grubych oczkach; opcjonalnie
2
jajka
opcjonalnie; ugotowane na twardo i utarte na tarce o grubych oczkach lub pokrojone w kosteczkę
Instrukcje
Śledzie kroimy w dzwonka i układamy dekoracyjnie na półmisku lub talerzach.
Skrapiamy śledzie połową soku z cytryny (jeśli mamy śledzie z zalewy, możemy pominąć ten krok).
Cebulę oprószamy solą i 1 łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut (jeśli mamy cebulę z zalewy, możemy pominąć ten krok).
Śledzie posypujemy cebulą i (część można zostawić do dekoracji) i jabłkiem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dekorujemy nią śledzie.
Dekorujemy śmietanę szczypiorkiem lub natką pietruszki. Dodatkowo talerz można ozdobić papryką i/lub marynowanymi grzybkami.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak zrobić
śledzie w zalewie
- przepis
Wartości odżywcze
Serving:
150
g
|
Kalorie:
390
kcal
|
Carbohydrates:
14
g
|
Białko:
27
g
|
Fat:
24
g
|
Tłuszcze nasycone:
9
g
|
Cholesterol:
186
mg
|
Sód:
194
mg
|
Potas:
665
mg
|
Fiber:
2
g
|
Cukier:
9
g
|
Witamina A:
870
IU
|
Witamina C:
14.4
mg
|
Wapń:
166
mg
|
Żelazo:
2.2
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!