250gśledziz solanki (wypłukane i wymoczone przez parę godzin w mleku lub wodzie) albo z zalewy octowej; pokrojone w paski o szerokości ok. 2 cm
3plastryananasaobrany; pokrojony w kostkę
2łyżkirodzynekopcjonalnie
1cebulamała; drobno posiekana; można wykorzystać też cebulę z zalewy ze śledzi
1ząbekczosnkuopcjonalnie; bardzo drobno posiekany; można zastąpić ½ łyżeczki startego świeżego imbiru
3łyżkijogurtu naturalnego
1łyżeczkasoku z limonkiopcjonalnie
2łyżkinatki pietruszkiopcjonalnie; posiekana; można zastąpić świeżą kolendrą lub miętą
1łyżkaolejuo łagodnym smaku
½łyżeczkicurrydelikatnie uprażona na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce; dzięki lekkiemu uprażeniu wydobędzie się smak przypraw
½łyżeczkinasion kolendryopcjonalnie; delikatnie uprażona na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce; dzięki lekkiemu uprażeniu wydobędzie się smak przyprawy
2szczyptypieprzu
Instrukcje
Wszystkie składniki oprócz świeżych ziół mieszam w miseczce i odstawiam na ok. 30 minut do lodówki, żeby smaki się „przegryzły”.