Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Śledzie z cydrem i gruszką
Najlepsze śledzie z cydrem i gruszką - przepis krok po kroku. Pachnące korzennymi przyprawami, śledzie z cydrem i gruszką podane ze świeżym tymiankiem i cebulą.
Print Recipe
Pin Recipe
Czas przygotowania:
15
minuty
minuty
Marynowanie:
3
dni
dni
Łączny czas:
3
dni
dni
15
minuty
minuty
Rodzaj:
Przekąska
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
śledzie z cydrem, śledzie z gruszką
Servings:
6
osób
Calories:
321
kcal
Author:
Superfood po polsku
Ingredients
Do marynowania
400
g
śledzi
½
szklanki
octu spirytusowego 10%
1
cebula
pokrojona w piórka
1½
szklanki
cydru
1
szklanka
wody
⅓
szklanki
oleju rzepakowego nierafinowanego lub oleju lnianego
2
łyżki
miodu
2
listki laurowe
3
ziarna
pieprzu
3
ziarna
ziela angielskiego
3
goździki
½
łyżeczki
gorczycy
1
laska cynamonu
½
łyżeczki
soli
6
śliwek lub moreli
opcjonalnie; świeże (umyte, bez pestek lub suszone; pokrojone na połówki)
Do podania
4-6
plastrów
gruszki
pokrojone w półksiężyce
4
łyżki
soku z cytryny lub pomarańczy
świeży tymianek w gałązkach lub drobno pokrojona mięta
czerwony pieprz
1
łyżka
miodu
opcjonalnie
Instructions
Marynowanie śledzi
Śledzie moczę przez 2 godziny w wodzie lub mleku.
Do słoja wkładam cebulę i śliwki lub morele.
Zagotowuję wodę z octem, solą i przyprawami. Przelewam do słoja, odstawiam do wystudzenia.
Do wystudzonej zalewy dodaję cydr i miód. Wkładam śledzie i mieszam delikatnie wszystkie składniki. Zalewam olejem, zakręcam słoik.
Marynuję śledzie przez ok. 3-4 dni w lodówce.
Karmelizowanie gruszek
Wkładam gruszki na rozgrzaną patelnię o nieprzywierającej powłoce, skrapiam sokiem z cytryny i karmelizuję z obu stron.
Zdejmuję z ognia i jeszcze gorące polewam miodem.
Serwowanie śledzi
Śledzie zawijam w ślimaczki i serwuję z cebulą i olejem z zalewy, posypane czerwonym pieprzem i udekorowane plastrami gruszki i gałązkami tymianku.
Nutrition
Serving:
125
g
|
Kalorie:
321
kcal
|
Carbohydrates:
26
g
|
Białko:
12
g
|
Fat:
18
g
|
Tłuszcze nasycone:
2
g
|
Cholesterol:
40
mg
|
Sód:
261
mg
|
Potas:
410
mg
|
Fiber:
1
g
|
Cukier:
19
g
|
Witamina A:
140
IU
|
Witamina C:
6.5
mg
|
Wapń:
59
mg
|
Żelazo:
1.2
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!