500gśledziz solanki (wypłukane i wymoczone przez parę godzin w mleku lub wodzie) albo z zalewy octowej); pokrojone w paski o szerokości ok. 2 cm
1jabłkomoże być ze skórką, ale sparzone; pokrojone w kostkę
1cebulamała; pokrojona drobno lub w piórka; można wykorzystać też cebulę z zalewy ze śledzi
1łyżkamajonezumożna zastąpić śmietaną lub jogurtem naturalnym
1łyżkajogurtu naturalnego
1łyżkamusztardy francuskiejmożna zastąpić 1 łyżeczką oleju wymieszanego z 1 łyżeczką korzennych przypraw: cynamonu, kolendry, goździków, kardamonu i kminku rzymskiego
½cytrynytylko wyciśnięty sok; można zastąpić sokiem z ćwiartki pomarańczy lub ½ limonki
pieprz
świeża miętado dekoracji
Instrukcje
Wszystkie składniki mieszam w miseczce i odstawiam do lodówki na ok. 30 minut.Można też wymieszać jabłka z pozostałymi dodatkami smakowymi, a na koniec ułożyć na półmisku na czystych śledziach.