Przepis na krewetki smażone w panierce z mąki kukurydzianej i pszennej, z dodatkiem soku z limonki lub cytryny czyli szybkie krewetki smażone w panierce.
12krewetekkrólewskie lub tygrysie; w całości lub obrane
2łyżki mąki kukurydzianej
1łyżka mąki pszennej
1limonka lub cytryna
2łyżki masła, masła klarowanego lub oliwy
1Szczypta soli
Instrukcje
Obie mąki - pszenną i kukurydzianą - przesiewamy do miseczki i mieszamy ze szczyptą soli.
Krewetki dokładnie obtaczamy w panierce.
Na średnim ogniu, na tłuszczu, najlepiej w woku, smażymy krewetki z obu stron aż do zaróżowienia ogonków (nie wolno smażyć zbyt długo, bo zrobią się gumowate).
Usmażone krewetki zdejmujemy z ognia - można osączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce.
Smażone krewetki w panierce serwujemy z dodatkiem cytryny lub limonki.