Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Smażone krewetki z porem
Smażone krewetki z porem czyli danie kuchni chińskiej. Szybko smażone krewetki w woku.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
10
minuty
minuty
Łączny czas:
20
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Chińska
Słowo kluczowe:
smażone krewetki z porem
Servings:
3
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
500
g
krewetek
najlepiej królewskie; obrane, z usuniętymi żyłkami i pozostawionymi ogonkami
1
por
tylko biała część, pokrojony w krążki
1
czerwona papryczka chili
drobno pokrojona
1
łyżeczka
mąki kukurydzianej
1
cm
świeżego imbiru
utarty
1
łyżeczka
jasnego sosu sojowego
50
ml
wywaru z kurczaka
można zastąpić wywarem warzywnym
2
łyżki
oleju
1
łyżeczka
przyprawy chińskiej
gotowa mieszanka, np. 5 smaków
Instrukcje
Krewetki smażę partiami na oleju (najlepiej użyć do tego woka), aż do ich zaróżowienia (nie za długo, żeby nie zrobiły się gumowate).
Zdejmuję z ognia, odkładam do oddzielnego naczynia.
Dolewam pozostały olej, smażę pora, chili i imbir.
Dokładam z powrotem krewetki i dosmażam całość aż do zrumienienia.
Dolewam sos sojowy, zmieszany z mąką kukurydzianą wywar, dosypuję przyprawy.
Gotuję na dużym ogniu aż do zgęstnienia.
Podaję od razu, najlepiej z ryżem.
Uwagi
Smażenie powinno odbywać się w krótkim czasie, na maksymalnym ogniu.
Jak wybrać
tłuszcz do smażenia
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!