2burakiobrane ze skórki, pokrojone na plasterki lub starte na tarce o grubych oczkach
1ząbekczosnkupokrojony na plasterki lub drobno
1lwody
1łyżeczka cukru
½-1łyżka soli kamiennej
4ziarnaziela angielskiegoopcjonalnie
8goździkówopcjonalnie
Instrukcje
Sól i cukier rozpuszczam w przegotowanej, ciepłej wodzie.
Buraki i czosnek układam na dnie 1-litrowego słoika lub zakręcanej butelki. Zalewam letnią wodą, dokładam goździki i ziele angielskie.
Obciążam buraki (np. wyszorowanym i wygotowanym kamieniem lub niedużą szklanką, żeby przez cały czas kiszenia były dokładnie zanurzone w zalewie (zapobiega to pojawieniu się szkodliwej dla zdrowia pleśni).
Zakręcam lekko słoik/butelkę i odstawiam na 5-10 dni w ciepłe miejsce.
Ukiszony sok odcedzam i przechowuję w lodówce. W chłodnym miejscu, zakręcony i nieotwierany, może stać nawet 1 rok, ale najlepiej pić go regularnie i co kilka dni przygotowywać nową porcję.
Uwagi
Sok z kiszonych buraków sprawdzi się też świetnie jako zakwas z buraków na barszcz. Najlepiej pić zimny lub doprowadzony do temperatury pokojowej.
Sok z kiszonego buraka ukisi się szybciej, nawet po 3-4 dniach, jeśli do letniej zalewy doda się 2-3 łyżki soku z poprzedniego kiszenia lub gotowego soku/zalewy z innej kiszonki domowej.
Odcedzone z soku buraki można wykorzystać jako dodatek do surówki, koktajlu warzywnego lub do kanapek.