1pęczeknatki pietruszkiumyta w zimnej wodzie, osuszona, odkrojone twarde łodyżki
½lwody*
4-5łyżek cukru*można zastąpić ksylitolem, miodem lub syropem z agawy lub stewią w płynie
1cytrynaduża, obrana ze skórki, z dokładnie usuniętymi białymi błonami, bez pestek; można zastąpić 1-2 pomarańczami lub dużym, słodkim grejpfrutem lub miąższem z połowy ananasa i zmniejszyć ilość środka słodzącego i wody lub całkowicie z nich zrezygnować
Instrukcje
Wszystkie składniki miksujemy dokładnie w blenderze przez ok. 30 sekund, na maksymalnej mocy.
* Zamiast natki pietruszki do przygotowania zielonej lemoniady można wykorzystać świeżą miętę lub melisę. Cytryny i wodę można zastąpić, miksując grejpfruty i/lub pomarańcze (1 pęczek natki pietruszki + 3 grejpfruty lub 4 pomarańcze, bez dosładzania)