Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Sos beszamelowy
Klasyczny sos beszamelowy, kremowy, o delikatnym smaku, przełamany sokiem z cytryny.
Print Recipe
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
10
minuty
minuty
Łączny czas:
15
minuty
minuty
Rodzaj:
Sos
Kuchnia:
Francuska
Słowo kluczowe:
beszamel, sos beszamelowy
Servings:
6
Calories:
144
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
2
szklanki
mleka
¼
kostki
masła
2
łyżki
mąki
1
łyżka
soku z cytryny
½
łyżeczki
soli
¼
łyżeczki
pieprzu
1
szczypta
gałki muszkatołowej
starta na tarce o drobnych oczkach
Instructions
Masło topimy na małym ogniu, w rondelku.
Do masła wsypujemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę.
Do zasmażki wlewamy mleko z sokiem z cytryny i dodajemy wszystkie przyprawy.
Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzamy sos do zgęstnienia*.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
* Sos beszamelowy gęstnieje jeszcze po zdjęciu go z ognia (najgęstszy robi się po całkowitym wystudzeniu). W trakcie zagęszczania bardzo łatwo się przypala, dlatego koniecznie trzeba go cały czas mieszać.
Nutrition
Serving:
100
g
|
Kalorie:
144
kcal
|
Carbohydrates:
7
g
|
Białko:
3
g
|
Fat:
11
g
|
Tłuszcze nasycone:
7
g
|
Cholesterol:
31
mg
|
Sód:
346
mg
|
Potas:
128
mg
|
Cukier:
5
g
|
Witamina A:
410
IU
|
Witamina C:
1.2
mg
|
Wapń:
113
mg
|
Żelazo:
0.1
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!