Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Sos curry
Sos curry na bazie jogurtu naturalnego, z dodatkiem miodu i octu winnego lub soku z cytryny/limonki. Świetny do grillowanych mięs oraz sałatek.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Łączny czas:
5
minuty
minuty
Rodzaj:
Półprodukt
Kuchnia:
Amerykańska, Europejska
Słowo kluczowe:
sos curry
Servings:
300
g
Calories:
104
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
1
szklanka
jogurtu naturalnego
im tłustszy i gęstszy, tym smaczniejszy sos i lepsza konsystencja
2
łyżki
białego octu winnego
można zastąpić sokiem z cytryny lub limonki½
2
łyżki
miodu
1½
łyżki
mieszanki przypraw curry
sól do smaku
opcjonalnie
Instrukcje
Wszystkie składniki ubijam trzepaczką lub widelcem w miseczce do uzyskania jednolitej konsystencji.
Odstawiam na 30 minut do lodówki.
Uwagi
Sos curry wegański - jogurt naturalny zastępuję gęstym mlekiem kokosowym z puszki, a miód syropem z agawy lub erytrytolem
Przydatne poradniki
:
Jak zrobić jogurt naturalny
Wartości odżywcze
Serving:
100
g
|
Kalorie:
104
kcal
|
Carbohydrates:
17
g
|
Białko:
3
g
|
Fat:
3
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Cholesterol:
10
mg
|
Sód:
53
mg
|
Potas:
175
mg
|
Fiber:
1
g
|
Cukier:
15
g
|
Witamina A:
110
IU
|
Witamina C:
0.7
mg
|
Wapń:
114
mg
|
Żelazo:
0.9
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!