½kgświeżych lub rozmrożonych grzybów albo 200 g grzybów suszonychpodgrzybki, borowiki, koźlarze, kurki; obgotowane przez 10-15 minut, odcedzone i przelane zimną wodą; grzyby suszone trzeba wcześniej namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie
1duża cebuladrobno pokrojona
1½szklankiwywaru grzybowego, warzywnego lub drobiowegopołowę lub całość można zastąpić śmietanką kremówką 30-36%
3łyżki mąkiw wersji bezglutenowej polecam moją mieszankę bezglutenową uniwersalną lub najlepszą
50gmasła¼ kostki
1łyżeczkasłodkiej papryki w proszkupołowę można zastąpić ostrą papryką
½łyżeczkitymiankuopcjonalnie
1szczyptacynamonuopcjonalnie
sól, pieprz
Instrukcje
Na stopione masło wrzucam cebulę i szklę na niewielkim ogniu.
Na suchej patelni rumienię delikatnie mąkę (powinna lekko ściemnieć) i dodaję do cebuli i masła. Delikatnie zasmażam na jasnozłoto, cały czas mieszając.Jeśli robię sos ze śmietanką kremówką, zasmażki nie przygotowuję. Zgęstnieje bez mąki, po odparowaniu. Po prostu do cebuli od razu dodaję grzyby ze śmietanką.
Zasmażkę rozprowadzam zimnym wywarem. Dodaję obgotowane grzyby, mieszam i doprowadzam do wrzenia. Dosypuję zioła i paprykę.