Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
porcje
Mniejszy
Normalny
Większy
Sos holenderski
Najlepszy sos holenderski z żółtek i masła oraz soku z cytryny. To pyszny sos holenderski do szparagów, a także jako dodatek do mięs czy gotowanych warzyw, np. brokułów.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
10
minuty
minuty
Łączny czas:
15
minuty
minuty
Rodzaj:
Dodatek do obiadu, Sos
Kuchnia:
Holenderska
Słowo kluczowe:
sos holenderski
Servings:
2
porcje
Calories:
481
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
4
żółtka
100
g
masła
½ kostki; stopione
½
cytryny
tylko wyciśnięty sok
sól, biały pieprz
Instrukcje
Żółtka ucieramy (najlepiej za pomocą miksera, w metalowym naczyniu, nad parą) niemal do białości.
Do utartych żółtek dodajemy stopniowo stopione masło, cały czas ucierając.
Do sosu dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz i ucieramy aż do połączenia wszystkich składników. Sos holenderski najlepiej zaserwować na ciepło.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak sprawdzić świeżość jajka
Wartości odżywcze
Serving:
1
porcja
|
Kalorie:
481
kcal
|
Carbohydrates:
3
g
|
Białko:
6
g
|
Fat:
50
g
|
Tłuszcze nasycone:
29
g
|
Cholesterol:
498
mg
|
Sód:
413
mg
|
Potas:
73
mg
|
Witamina A:
1770
IU
|
Witamina C:
13.3
mg
|
Wapń:
65
mg
|
Żelazo:
1.1
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!