Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy ze śmietanką kremówką lub mlekiem kokosowym, cebulą i czosnkiem oraz natką pietruszki lub innymi ziołami, np. kolendrą. Najlepszy sos z pieczarkami do obiadu!
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
15
minuty
minuty
Łączny czas:
25
minuty
minuty
Rodzaj:
Sos
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
sos pieczarkowy, sos z pieczarkami
Servings:
6
Calories:
267
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
250
g
pieczarek
białe lub brunatne; oczyszczone i pokrojone w pionowe plasterki
1
cebula
1-2
ząbki
czosnku
250-300
ml
śmietanki kremówki 30-36%
można zastąpić tłustym mlekiem kokosowym
1
łyżka
soku z cytryny lub limonki
opcjonalnie
½
pęczka
natki pietruszki
posiekana; można zastąpić tymiankiem, miętą lub kolendrą
1
łyżka
zasmażki
opcjonalnie
sól, pieprz
polecam pieprz cytrynowy lub dodanie ½ łyżeczki skórki startej ze sparzonej cytryny do zwykłego pieprzu czarnego
masło klarowane do smażenia
można zastąpić olejem roślinnym
Instrukcje
Cebulę szklę na tłuszczu, delikatnie prósząc solą. Następnie dodaję czosnek i podsmażam chwilę całość.
Dodaję pieczarki, mieszam i obsmażam na sporym ogniu. Gdy się lekko zrumienią, zmniejszam ogień.
Przykrywam całość i na niedużym ogniu duszę przez ok. 10 minut.
Dodaję śmietankę, zagotowuję. Od razu zmniejszam ogień do średniego.
Gotuję sos do zgęstnienia, mieszając od czasu do czasu.
Można opcjonalnie zagęścić sos zasmażką z mąki i masła.
Doprawiam solą i pieprzem oraz dodaję natkę pietruszki. Gotuję jeszcze chwilę. W razie potrzeby dodaję sok z cytryny lub limonki.
Uwagi
Jak pokroić cebulę
Masło klarowane
- przepis
Zasmażka
- przepis
Mąka bezglutenowa
- przepis
Wartości odżywcze
Serving:
100
g
|
Kalorie:
267
kcal
|
Carbohydrates:
7
g
|
Białko:
3
g
|
Fat:
26
g
|
Tłuszcze nasycone:
16
g
|
Cholesterol:
88
mg
|
Sód:
51
mg
|
Potas:
224
mg
|
Fiber:
1
g
|
Cukier:
2
g
|
Witamina A:
1156
IU
|
Vitamin B1:
1
mg
|
Vitamin B2:
1
mg
|
Vitamin B3:
2
mg
|
Vitamin B5:
1
mg
|
Vitamin B6:
1
mg
|
Vitamin B12:
1
µg
|
Witamina C:
10
mg
|
Vitamin D:
1
µg
|
Vitamin E:
1
mg
|
Vitamin K:
84
µg
|
Wapń:
45
mg
|
Copper:
1
mg
|
Żelazo:
1
mg
|
Manganese:
1
mg
|
Magnesium:
11
mg
|
Phosphorus:
79
mg
|
Selenium:
5
µg
|
Zinc:
1
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!