4ząbkiczosnkuduży; pokrojony na plasterki lub w kostkę albo przeciśnięty przez praskę
½pęczkanatki pietruszkidrobno pokrojona
1czerwona papryczkaostra; bez nasion, pokrojona w kosteczkę
oliwa z oliwekok. 10 łyżek, wlewanych partiami
tarty parmezan do posypania
sól, pieprz
Instrukcje
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy.
Czosnek podsmażamy na niewielkim ogniu na oliwie z oliwek na jasnozłoty kolor.
Odkładamy czosnek na talerzyk, w razie potrzeby dolewamy trochę oliwy i podsmażamy papryczkę.
UWAGA: jest tak ostra, że najlepiej kroić ją w rękawiczkach. Jeśli decydujemy się na opcję bez rękawiczek, warto pamiętać, żeby nie zatrzeć np. oka albo innego wrażliwego miejsca (nawet do kilku godzin po krojeniu!) ręką.
Papryczkę zdejmujemy z patelni i na tę samą oliwę wrzucamy połowę pietruszki i podsmażamy aż zmięknie.
Odcedzony, gorący makaron delikatnie mieszamy z warzywami na patelni.
Nakładamy spaghetti na talerze, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy pozostałą, świeżą, pokrojoną pietruszką i parmezanem, w razie potrzeby doprawiamy pieprzem.