Makaron spaghetti bolognese czyli popularny w europejskich restauracjach obiad, którego nie spotkacie we Włoszech :). Spaghetti z sosem bolońskim na bazie wołowiny lub wieprzowiny, pomidorów, wywaru oraz czerwonego wina i śmietany, z dodatkiem marchewki i selera naciowego.
2łodygi selera naciowegoutarte na tarce o drobnych oczkach
1marchewkautarta na tarce o drobnych oczkach
1szklankabulionu
1szklanka mleka
1lampka wina czerwonego półwytrawnego
1szklanka sosu pomidorowego
50gmasła¼ kostki
parmezando posypania
Instrukcje
Cebulę, seler naciowy i marchewkę szklę na roztopionym maśle.
Dodaję mielone mięso, podsmażam.
Zalewam czerwonym winem i duszę na wolnym ogniu, aż wino odparuje.
Zalewam sosem pomidorowym. Gotuję przez chwilę, następnie podlewam bulionem. Trzymam całość na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut. W tym czasie gotuję makaron wg przepisu na opakowaniu, pamiętając, żeby był ugotowany al dente, czyli lekko twardy.
Dolewam mleko, dokładnie mieszam i podgotowuję jeszcze chwilę na niewielkim ogniu.
Nakładam sos na makaron i posypuję tartym parmezanem.
Oryginalnie Włosi mieszają makaron z sosem bezpośrednio na patelni i od razu podają w głębokim talerzu. Ja najpierw nakładam makaron na talerz, a potem polewam sosem, tak mi się bardziej podoba :).Przydatne poradniki: