Spaghetti z sosem z zielonego kalafiora przygotowane z kalafiora romanesco uduszonego z dodatkiem sosu pomidorowego na białym winie. Prosty i szybki obiad bez mięsa.
1szklanka soku pomidorowego 100%użyłam włoskiego, z kartonika; można wykorzystać także passatę (pulpę pomidorową)
1główka zielonego kalafiora
¼szklanki oliwy
1szklanka białego wina wytrawnego
1ząbekczosnkurozgnieciony przez praskę
sól i pieprz
świeża bazylia
tarty parmezan lub prażone orzechy pinioweopcjonalnie; do posypania
Instrukcje
Umyty kalafior gotuję w osolonej wodzie przez ok. 10 minut (musi być lekko twardy). Odcedzam, zostawiam 1 szklankę wody po gotowaniu kalafiora.
Cebulę z czosnkiem szklę przez kilka minut na oliwie z oliwek.
Dokładam kalafior, który można rozdzielić na kilka różyczek. Całość zalewam wodą z gotowanego kalafiora, sosem pomidorowym, a na końcu winem. Przykrywam i duszę przez 20 minut.
Odkrywam i trzymamy na ogniu jeszcze przez kolejnych 20-30 minut, cały czas rozdrabniając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji sosu-pasty.
Doprawiam pastę kalafiorową solą i pieprzem.
Makaron gotuję al dente (lekko twardy), przerzucam na durszlaku z oliwą lub masłem i mieszam na patelni z pastą kalafiorową.