Najlepszy makaron z owocami morza na białym winie, pachnący małżami i mulami, z dodatkiem krewetek i kalmarów, wzbogacony smakiem natki pietruszki i odrobiny suszonych ziół. Pyszne spaghetti frutti di mare po włosku.
Słowo kluczowe: makaron frutti di mare, makaron z owocami morza, spaghetti ai frutti di mare, spaghetti con frutti di mare, spaghetti frutti di mare, spaghetti z owocami morza
1łyżeczka mieszanki suszonej bazylii i oreganoopcjonalnie
Instrukcje
Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente, czyli lekko twardy.
W czasie gdy makaron się gotuje, przygotowuję wszystkie pozostałe składniki jednocześnie, w kilku osobnych naczyniach.
Szklę czosnek i połowę pietruszki na patelni. Przekładam na talerzyk, odstawiam. Tę samą patelnię wykorzystuję do podsmażenia krewetek i kalmarów.
Pomidory (opcjonalnie z chili) posypuję szczyptą soli i podsmażam na 1 łyżce tłuszczu do zmiękczenia. Można posypać je też mieszanką suszonej bazylii i oregano.
Małże i mule wrzucam na 2 łyżki tłuszczu, zalewam połową białego wina i gotuję pod przykryciem przez ok. 6 minut (odrzucam te, które się nie otworzyły po ugotowaniu).
Kalmary i krewetki wrzucam na patelnię po czosnku, dodaję 2-4 łyżki tłuszczu i smażę do momentu zróżowienia krewetek.
Do krewetek dodaję pomidory, małże i mule oraz czosnek z natką pietruszki i odcedzony makaron. Trzymam jeszcze chwilę na ogniu, mieszając całość
Przekładam makaron na talerze, porcjuję owoce morza i polewam pozostałym na patelni sosem.
Do przygotowania tego dania można też wykorzystać mieszankę owoców morza mrożonych, chociaż nie będą tak dekoracyjne jak te kupione osobno, o odpowiednio dużym rozmiarze, z pancerzami (krewetki lub homarce) czy muszlami (małże i mule).Przydatne poradniki: