1szklanka soku pomidorowego 100% lub pulpy/passaty
1puszka tuńczyka w olejutuńczyk musi być wysokiej jakości; tani tuńczyk nieprzyjemnie pachnie i zepsuje tę potrawę
20czarnych oliwekpokrojone na plasterki
1cebulamała; drobno pokrojona
1papryczka chilimała; drobno pokrojona
1szklanka soku pomidorowego 100%
zioła prowansalskie
tarty parmezan do posypania
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Instrukcje
Makaron gotuję al dente, czyli lekko twardy, sprężysty.
W czasie gotowania makaronu cebulę szklę na oliwie, a następnie dokładam papryczkę chili i podsmażam aż zmięknie.
Dodaję tuńczyka razem z olejem (jeśli jest to dobrej jakości tuńczyk, nie będzie wydzielał nieprzyjemnego zapachu; jeśli tuńczyk jest z tych troszeczkę gorszych, olej zostawiam w puszce
). Podsmażam aż do uzyskania gęstej konsystencji i połączenia składników.
Na koniec dodaję oliwki i sos pomidorowy 100%. Przyprawiam, kładę na położony wcześniej na talerzu, odcedzony, przerzucony na durszlaku z masłem makaron. Sypię parmezanem i gotowe.
Uwagi
Przypominam, że smak dań, w skład których wchodzi tuńczyk z puszki, w 90% zależy od jakości samej ryby. Warto pamiętać o zasadzie, że w przypadku prostych, kilkuskładnikowych przepisów, jakość samych składników jest najważniejsza i musi być najwyższa.