Tanie steki z ligawy wołowej, doprawionej solą i pieprzem oraz imbirem, chociaż można też wykorzystać do nich czosnek lub chili. To taka ekonomiczna wersja steków wołowych.
1kgligawypokrojona w poprzek włókien na steki o grubości ok. 2 cm
1-2ząbkiczosnkuprzeciśnięty przez praskę
1cytryna
imbir
oliwa extra vergine
sól, pieprz
Instrukcje
Steki nacieramy solą i pieprzem oraz czosnkiem, następnie skrapiamy oliwą i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na ok. 12 godzin.
Na ok. 1 godzinę przed grillowaniem lub smażeniem mięso wyjmujemy z lodówki, żeby uzyskało temperaturę pokojową.
Układamy steki na kratce lub tacce do grillowania (na niższej półce grilla, ale niezbyt blisko ognia, żeby mięso nie przypaliło się, a jedynie uzyskało wypalone paski) i grillujemy z obu stron (1 minuta na każdą stronę).
Obracamy steki o 45 stopni (jeśli chcemy uzyskać wzór kratki) lub kładziemy tak, żeby nadal rumieniły się w tym samym miejscu, w którym mięso jest już mocniej przypieczone i zostawiamy do grillowania na średnim ogniu (można polać węgle wodą lub przełożyć kratkę na wyższą półkę grilla), pod przykryciem (jeśli nie posiadamy grilla z pokrywą, można zawinąć steki w folię aluminiową).
Jeśli dysponujemy termometrem kucharskim, można sprawdzać stopień wypieczenia i zdejmować mięso z rusztu, kiedy środek każdego steku uzyska odpowiednią temperaturę.
Bez termometru możemy określić stopień wypieczenia mięsa na podstawie jego miękkości i sprężystości oraz czasu grillowania.
Steki bardzo krwiste - temperatura w środku mięsa to ok. 55 °C, wystarczy grillowanie ich po 1 minucie z każdej strony na dużym ogniu.
Kolejne czasy grillowania uwzględniają szybkie grillowanie (po 1 minucie z każdej strony) na niższej półce grilla, a następnie przełożenie mięsa na wyższą półkę i grillowanie pod przykryciem.
Steki krwiste - temperatura w środku mięsa to ok. 60 °C, czas grillowania po ok. 1 minucie z każdej strony
Steki półkrwiste - temperatura w środku mięsa to ok. 63 °C - czas grillowania po ok. 2-3 minuty z każdej strony
Steki średnio wypieczone - temperatura w środku mięsa to ok. 71 °C, czas grillowania po ok. 5-6 minut z każdej strony
Steki dobrze wypieczone - temperatura w środku mięsa to ok. 77 °C, czas grillowania po ok. 7-9 minut z każdej strony
Steki bardzo dobrze wypieczone - temperatura w środku mięsa to ok. 82 °C, czas grillowania po ok. 10-12 minut z każdej strony
Po zdjęciu z rusztu stekom dajemy 1-2 minuty „odpoczynku” na talerzu i dopiero po tym czasie serwujemy z ulubionymi dodatkami.