Sticky rice with mango czyli kleisty ryż z mango - śniadanie lub deser kuchni tajskiej czyli kleisty ryż ugotowany na mleku kokosowym z dodatkiem soku z limonki i cukru palmowego, polany sosem kokosowym i udekorowany świeżym mango.
1szklanka ryżu kleistegotzw. sticky rice lub glutinous rice
2-4łyżeczki cukru lub ksylitolulub ½-1 drops (o średnicy 2 cm cukru palmowego)
⅓limonkitylko wyciśnięty sok
⅓puszkimleka kokosowegopuszka o pojemności 400 ml
Sos kokosowy
⅔puszkimleka kokosowego
⅔limonkitylko wyciśnięty sok
1-2dropsycukru palmowegolub 4-6 łyżeczek cukru lub ksylitolu
Do dekoracji
1-2mangodojrzałe; pokrojone w tzw. jeża z mango lub kostkę
2łyżeczki sezamujasny lub ciemny, uprażony na suchej patelni
Instrukcje
Ryż płuczę w kilku zimnych wodach, mieszając dokładnie i zlewając wodę, aż będzie przejrzysta.
Zalewam ryż w garnku zimną wodą na wysokość 1 paliczka (ok. 3) nad powierzchnię ryżu, dodaję mleko kokosowe i sok z limonki, słodzę i zagotowuję na najmniejszym palniku.
Delikatnie mieszam chwilę, żeby ryż nie przywarł do dna, zmniejszam ogień do minimum, przykrywam całkowicie pokrywką i odstawiam do ugotowania na ok. 10 minut.
Zdejmuję ryż z ognia, delikatnie mieszam, znów przykrywam i odstawiam.
Pozostałe mleko kokosowe słodzę, dodaję sok z limonki i zagotowuję w osobnym garnku. Na dużym ogniu, bez przykrycia, redukuję, żeby zmniejszyło swoją objętość o połowę i zgęstniało (można ułatwić mu zgęstnienie, dosypując 1 łyżeczkę sproszkowanej tapioki i bardzo intensywnie mieszając, żeby nie utworzyły się grudki).
Ryż nakładam na talerze, polewam sosem i posypuję sezamem, a obok kładę jeża z mango.