Najlepsza strucla z jabłkami czyli ciasto apfelstrudel. Strucla z jabłkiem i cynamonem oraz orzechami lub migdałami i rodzynkami, pyszna strucla jabłkowa - przepis na cieście francuskim.
1kgciasta francuskiegorozwałkowane do grubości ok. 2-3 mm
1kgjabłekmało soczyste, słodkie, obrane ze skórki, pokrojone w ćwiartki, a następnie w plasterki
3łyżki brązowego cukru
100grodzyneksparzone wrzątkiem, odciśnięte
½łyżeczki cynamonu
100gorzechów włoskich lub blanszowanych migdałówgrubo posiekane
Instrukcje
Jabłka przesmażam na suchej patelni razem z cukrem do momentu wyparowania soku, następnie dodaję rodzynki i cynamon.
Studzę jabłka i wykładam na rozwałkowane do grubości ok. 3 mm ciasto, następnie zawijam w rulon i ostrożnie zaklejam boki. Najlepiej wykonywać tę czynność na folii aluminiowej lub ściereczce, która ułatwia przemieszczanie ciasta.
Przekładam struclę na nasmarowaną tłuszczem blaszkę. Struclę najlepiej ułożyć tak, aby brzeg zrolowanego ciasta znajdował się na jej spodzie.
Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 250 °C, na ok. 15-30 minut, aż do zrumienienia i „zlistkowania”.