Słowo kluczowe: suflet serowy, suflet z sera, suflet z serem
Servings: 6osób
Calories: 166kcal
Author: Dorota Kamińska
Składniki
150gsera emmentalerutarty na tarce o grubych oczkach
4jajka
⅓szklanki mleka
1łyżka miękkiego masła
1łyżka mąki
½łyżeczki soli
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej
Instrukcje
Masło roztapiam w rondelku, na niewielkim ogniu. Dosypuję mąkę i robię zasmażkę.
Dolewam mleko, dosypuję sól i pieprz. Doprowadzam do wrzenia, cały czas mieszając.
Gdy sos zgęstnieje, dodaję ser. Mieszam, aż się rozpuści, zdejmuję z ognia.
Do masy serowej dodaję żółtka, dokładnie i mocno mocno mieszam. Lekko studzę.
Ubijam na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Dodaję stopniowo do masy żółtkowej, delikatnie mieszam.
Masę na suflet przelewam do kokilek wysmarowanych masłem i posypuję tartą gałką muszkatołową. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 °C (kokilki powinny stać na dolnym poziomie, wtedy wierzch sufletu nie zrumieni się zbyt szybko) przez ok. 30-45 minut. Nie otwieram piekarnika podczas pieczenia.
Podaję suflet serowy od razu po przygotowaniu, gorący.