Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
porcje
Mniejszy
Normalny
Większy
Surówka z białej kapusty
Surówka z białej kapusty, do obiadu, z dodatkiem cebuli, jabłek oraz soku z cytryny i odrobiny oliwy. Można doprawić ją solą, pieprzem i cukrem oraz, opcjonalnie, dodać suszony koperek.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
15
minuty
minuty
Rodzaj:
Sałatka
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
surówka z białej kapusty
Servings:
4
porcje
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
½
główki
białej kapusty
poszatkowana
1
cebula
drobno pokrojona
1
jabłko
opcjonalnie; utarte na tarce o drobnych oczkach
1-2
łyżki
soku z cytryny
lub 1 łyżeczka octu winnego
1
łyżka
koperku
opcjonalnie; drobno posiekany; suszony
2
łyżki
oliwy z oliwek
sól, pieprz, cukier
Instrukcje
Kapustę delikatnie solimy i ugniatamy dłonią, aż lekko puści sok.
Dodajemy pozostałe składniki: jabłko, cebulę, oliwę, sok z cytryny i doprawiamy do smaku pieprzem oraz, w razie potrzeby, cukrem.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak pokroić cebulę
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!