Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
osób
Mniejszy
Normalny
Większy
Surówka z czerwonej kapusty
Szybka i łatwa surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, cebulą i majonezem.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Łączny czas:
10
minuty
minuty
Rodzaj:
Dodatek do obiadu
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
surówka z czerwoną kapustą, surówka z czerwonej kapusty, surówka z kapustą czerwoną, surówka z kapusty czerwonej
Servings:
6
osób
Calories:
151
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
1
cebula
drobno pokrojona
½
główki
czerwonej kapusty
usunięte zewnętrzne, zepsute liście; poszatkowana
1
jabłko
pokrojone w drobną kostkę lub utarte na tarce o grubych oczkach
sos winegret lub majonez
kilka łyżek
sól, cukier, pieprz
sok z cytryny
opcjonalnie
Instrukcje
Poszatkowaną kapustę delikatnie solę i, opcjonalnie, lekko ugniatam, żeby zmiękła i puściła odrobinę soku.
Mieszam kapustę z pozostałymi składnikami (do wersji z majonezem można dodać sok z cytryny) i w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
sos winegret
Jak zrobić
majonez
Wartości odżywcze
Serving:
200
g
|
Kalorie:
151
kcal
|
Carbohydrates:
19
g
|
Białko:
2
g
|
Fat:
8
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Sód:
46
mg
|
Potas:
479
mg
|
Fiber:
4
g
|
Cukier:
11
g
|
Witamina A:
1875
IU
|
Witamina C:
103.5
mg
|
Wapń:
81
mg
|
Żelazo:
1.4
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!