Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Surówka z kalafiora
Surówka z kalafiora z czosnkiem, koperkiem i kukurydzą lub ogórkiem, z dodatkiem jabłka i majonezowo-jogurtowego sosu.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
15
minuty
minuty
Leżakowanie:
15
minuty
minuty
Łączny czas:
30
minuty
minuty
Rodzaj:
Sałatka
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
surówka z kalafiora
Servings:
6
Calories:
102
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
1
kalafior
średni, bez trzonu; utarty na tarce o grubych oczkach lub grubo zmielony w blenderze
200
g
kukurydzy
ugotowana lub z puszki, odcedzona
1
jabłko
obrane; utarte na tarce o grubych oczkach
1
pęczek
koperku
drobno posiekany; można zastąpić tymiankiem
1-2
ząbki
czosnku
opcjonalnie; drobno posiekany
2-4
łyżki
jogurtu naturalnego
2-4
łyżki
majonezu
1
łyżeczka
soku z cytryny
opcjonalnie
sól, pieprz
Instrukcje
Wszystkie składniki mieszam dokładnie w misce i odstawiam do lodówki na 30 minut do „przegryzienia”.
Uwagi
Kukurydzę można zastąpić utartym na tarce o grubych oczkach ogórkiem.
Wartości odżywcze
Serving:
1
porcja
|
Kalorie:
102
kcal
|
Carbohydrates:
15
g
|
Białko:
3
g
|
Fat:
4
g
|
Cholesterol:
2
mg
|
Sód:
61
mg
|
Potas:
394
mg
|
Fiber:
3
g
|
Cukier:
5
g
|
Witamina A:
95
IU
|
Witamina C:
49.7
mg
|
Wapń:
32
mg
|
Żelazo:
0.6
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!