Słowo kluczowe: jabłecznik sypany, sypana szarlotka, szarlotka sypana
Servings: 1okrągła tortownica o średnicy ok. 24 cm
Calories: 268kcal
Author: Dorota Kamińska
Składniki
1,5kgjabłekim słodsze, tym lepsze, bo można dodać mniej cukru do masy; obrane ze skórek, utarte na tarce o grubych oczkach
1szklankamąkiprzesiana; w wersji bezglutenowej polecam wykorzystać moją uniwersalną mąkę bezglutenową
1szklankakaszy mannyw wersji bezglutenowej polecam zastąpić kaszą jaglaną, a dla obniżenia indeksu glikemicznego wypieku można wykorzystać kaszę gryczaną krakowską, niepaloną
1szklankacukrujeśli jabłka są słodkie, zmniejszamy jego ilość nawet o połowę; można zastąpić ksylitolem lub dodać do jabłek połówkę bardzo dojrzałego, rozduszonego widelcem banana
150gmasła¾ kostki; zmrożone w zamrażalniku
1łyżeczkaproszku do pieczeniaczubata
cynamon
½szklankiorzechów włoskichopcjonalnie; mielone; można zastąpić innymi orzechami lub zmielonymi, blanszowanymi migdałami czy kokosem
½szklankirodzynekopcjonalnie; można zastąpić posiekanymi, suszonymi daktylami, żurawiną lub suszoną papają - polecam przeczytać skład na opakowaniu i wybrać te, które nie zawierają cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego
Instrukcje
Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia mieszam w misce.
1 szklankę suchej mieszanki wsypuję na dno tortownicy grubo wysmarowanej masłem. Delikatnie potrząsam, żeby wyrównać powierzchnię wysypanej mieszanki.
Na suchej mieszance wykładam połowę utartych jabłek, posypuję cynamonem i orzechami.
Na warstwę owocową wysypuję kolejną szklankę suchej mieszanki.
Na suchej mieszance wykładam drugą połowę utartych jabłek i posypuję cynamonem.
Na wierzch owoców wysypuję pozostałość suchej mieszanki, a na nią ucieramy na tarce o grubych oczkach masło.
Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 1 godzinę (pod tortownicę warto położyć blaszkę lub owinąć ją z zewnątrz folią aluminiową, w razie gdyby była nieszczelna i mogło wypłynąć z niej masło).