Szaszłyki z grilla lub piekarnika przygotowane z mięsa i warzyw. Najlepsze szaszłyki z kurczaka z papryką i cebulą, marynowane w oliwie i aromatycznych ziołach oraz przyprawach.
½kgpiersi z kurczakapokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa
½kgboczkupokrojony na plasterki lub w grubsze paski
2-3cebulepokrojona na ćwiartki, następnie w poprzek – na pół
1czerwona paprykapokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa
1zielona paprykapokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa
2łyżki oliwy z oliwek
1łyżeczka tymianku
1łyżeczka rozmarynu
1łyżeczka papryki
sól, pieprz
Instrukcje
Mięso przyprawiamy i zalewamy oliwą z oliwek, odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Wszystkie składniki nadziewamy na patyczki drewniane do szaszłyków lub metalowe szpikulce.
Z kawałków cebuli wykorzystujemy za każdym razem po 2-3 warstwy.
Grillujemy szaszłyki na grillu (najwygodniej na tacce) pod przykryciem, przez ok. 15 minut, do zrumienienia mięsa i zmiękczenia papryki. W trakcie grillowania obracamy.