Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Szpajza czekoladowa
Szpajza czekoladowa czyli śląski deser z jajek z dodatkiem rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady, podany z owocami, bakaliami i bitą śmietaną.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
15
minuty
minuty
Chłodzenie:
1
godzina
godzina
Łączny czas:
1
godzina
godzina
15
minuty
minuty
Rodzaj:
Deser
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
czekoladowa szpajza, szpajza czekoladowa, szpajza kakaowa, szpajza z czekoladą, szpajza z kakao
Servings:
6
Calories:
396
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
Szpajza z czekoladą
5
jajek
sparzone; białka oddzielone od żółtek
2
łyżki
cukru
polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym
5
łyżeczek
żelatyny
½
szklanki
wody
50-100
g
gorzkiej czekolady
Do dekoracji
bita śmietana
z 250 ml śmietanki kremówki
bakalie
opcjonalnie; migdały, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy
świeże owoce
opcjonalnie; maliny, jagody, truskawki, borówki
Instrukcje
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Odstawiam do przestudzenia.
Żółtka ucieram z cukrem na puch, niemal do białości. Na koniec dodaję rozpuszczoną w kąpieli wodnej, przestudzoną czekoladę i dokładnie mieszam.
Ubijam białka na sztywną pianę.
Dodaję połowę piany białek do masy żółtkowej i delikatnie mieszam za pomocą łyżki. Powtarzam czynność z drugą połową piany z białek.
Cały czas mieszając, powoli, wlewam do masy ostudzoną żelatynę.
Przekładam masę do pucharków (można układać warstwowo, naprzemiennie z bakaliami) i odstawiam do lodówki do stężenia.
Serwuję szpajzę czekoladową udekorowaną świeżą miętą, bitą śmietaną i owocami.
Uwagi
Szpajza czekoladowa bez laktozy
- bitą śmietanę klasyczną można zastąpić
bitą śmietaną kokosową
, a zamiast czekolady wykorzystać 1 łyżkę gorzkiego kakao wymieszaną z 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami stopionego masła.
Przydatne poradniki:
Jak wyparzyć jajko
Piana z białek
- jak ubić
Bita śmietana
- przepis
Polewa czekoladowa
- przepis
Wartości odżywcze
Serving:
125
g
|
Kalorie:
396
kcal
|
Carbohydrates:
24
g
|
Białko:
11
g
|
Fat:
28
g
|
Tłuszcze nasycone:
14
g
|
Cholesterol:
199
mg
|
Sód:
106
mg
|
Potas:
247
mg
|
Fiber:
1
g
|
Cukier:
17
g
|
Witamina A:
820
IU
|
Witamina C:
0.3
mg
|
Wapń:
118
mg
|
Żelazo:
1.9
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!