Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Szparagi smażone
Szparagi smażone czyli smaczna przekąska lub dodatek do obiadu. Przepis na szparagi na maśle klarowanym - jak zrobić krok po kroku.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
10
minuty
minuty
Łączny czas:
15
minuty
minuty
Rodzaj:
Dodatek do obiadu
Kuchnia:
Europejska
Słowo kluczowe:
szparagi smażone
Servings:
4
Calories:
183
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
1
kg
szparagów
2
łyżki
soku z cytryny
4
łyżki
masła klarowanego
sól, biały pieprz
Instrukcje
Szparagi zielone lub białe wrzucam na rozgrzane na patelni masło klarowane. Posypuję solą i pieprzem.
Smażę przez 60-90 sekund na średnim ogniu (cieńsze szparagi krócej, a grubsze dłużej).
Obracam i dosmażam jeszcze przez 30-60 sekund.
Zdejmuję z ognia i skrapiam sokiem z cytryny bezpośrednio na patelni. Delikatnie potrząsam, żeby dobrze rozprowadził się po szparagach.
Serwuję na gorąco lub na zimno.
Uwagi
Jak oczyścić szparagi
Wartości odżywcze
Serving:
300
g
|
Kalorie:
183
kcal
|
Carbohydrates:
10
g
|
Białko:
5
g
|
Fat:
15
g
|
Tłuszcze nasycone:
9
g
|
Cholesterol:
38
mg
|
Sód:
44
mg
|
Potas:
505
mg
|
Fiber:
5
g
|
Cukier:
4
g
|
Witamina A:
1890
IU
|
Witamina C:
16.9
mg
|
Wapń:
60
mg
|
Żelazo:
5.3
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!