Szparagi w cieście francuskim pieczone w piekarniku, podawane na ciepło lub zimno jako pyszna przekąska imprezowa lub dodatek do obiadu. Proste do zrobienia w 30 minut.
1łyżeczkaoliwy extra verginemożna zastąpić masłem klarowanym
sól, pieprz
Instrukcje
Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół) lub 180 °C (termoobieg).
Szparagi blanszuję we wrzątku przez 1 minutę (gotuję pod przykryciem). Odcedzam.
Rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 3 mm na delikatnie omączonej stolnicy lub papierze do pieczenia. Kroję w paski o szerokości ok. 2,5 cm.
Owijam szparagi paskami ciasta francuskiego (w razie potrzeby docinam paski nożem lub zlepiam starannie ze sobą, łącząc resztki w dłuższe paski).Paski opcjonalnie nacieram czosnkiem lub imbirem.Można owijać szparagi „pół na pół” ciastem francuskim i boczkiem/szynką parmeńską. Pod ciasto francuskie można wkładać kawałki sera.
Układam szparagi na blaszce wyłożonej silikonową matą do pieczenia lub papierem do pieczenia. Spryskuję oliwą główki, skrapiam całość sokiem z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem.
Wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 20-25 minut na złoto-brązowy kolor.