Szparagi z grilla w sosie klonowo-musztardowym z sałatką czyli przepis na grillowane szparagi z sosem musztardowym z dodatkiem syropu klonowego i czarnuszki.
2łyżkisyropu klonowegomożna zastąpić miodem lub syropem z agawy
4łyżkimusztardy
4łyżkibiałego octu winnego
¼szklanki oliwy z oliwek
1łyżkacurry
1łyżeczkasoli
1szczyptabiałego pieprzu
1szczyptaczarnuszki
Instrukcje
Umyte, mokre szparagi nacieramy mieszanką curry i soli. Grillujemy, zawinięte w folię aluminiową, przez kilkanaście minut, aż zmiękną i zrumienią się.
Na talerzu układamy dekoracyjnie liście sałaty i plastry lekko posolonego pomidora.
Przygotowujemy sos: musztardę ubijamy w miseczce z oliwą za pomocą widelca. Dodajemy ocet, pieprz i syrop klonowy, dalej mieszamy aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Obok sałaty i pomidora układamy szparagi, polewamy sosem i posypujemy czarnuszką. Smaczne? Tak! :).