Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Szparagi z sosem holenderskim
Szparagi z sosem holenderskim czyli smaczna przekąska lub dodatek do obiadu. Przepis na szparagi z sosem holenderskim z żółtek, masła i śmietanki kremówki krok po kroku.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
10
minuty
minuty
Łączny czas:
15
minuty
minuty
Rodzaj:
Dodatek do obiadu
Kuchnia:
Holenderska
Servings:
4
Calories:
337
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
1
kg
szparagów
5
żółtek
½
szklanki
śmietanki kremówki
100
g
masła
½ kostki
2
łyżki
soku z cytryny
sól, biały pieprz
Instrukcje
Oczyszczone szparagi blanszujemy przez ok. 3-4 minuty we wrzątku.
Żółtka ubijamy trzepaczką w garnku zanurzonym w kąpieli wodnej, aż podwoją swoją objętość.
Dodajemy masło, ubijamy nadal aż całkowicie się rozpuści (można zamiast tego dodać roztopione masło i ubić).
Dodajemy śmietankę kremówkę, nadal ubijamy.
Dołączamy pozostałe składniki na sos: sól, pieprz i sok z cytryny. Ubijamy jeszcze przez chwilę.
Zaraz po ubiciu sos wylewamy na gorące szparagi i podajemy.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak oczyścić szparagi
Jak ugotować szparagi
Sos holenderski
- przepis
Wartości odżywcze
Serving:
300
g
|
Kalorie:
337
kcal
|
Carbohydrates:
11
g
|
Białko:
6
g
|
Fat:
31
g
|
Tłuszcze nasycone:
19
g
|
Cholesterol:
108
mg
|
Sód:
195
mg
|
Potas:
527
mg
|
Fiber:
5
g
|
Cukier:
4
g
|
Witamina A:
2970
IU
|
Witamina C:
16.9
mg
|
Wapń:
85
mg
|
Żelazo:
5.3
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!