2szt.serka Almette jogurtowegoschłodzony w lodówce
4łyżkijogurtu greckiegoschłodzony w lodówce
3-4łyżkicukru pudrumożna zastąpić miodem, syropem klonowym lub cukrem kokosowym
6-10sztukpodłużnych biszkoptów savoiardi/lady fingersmożna zastąpić okrągłymi biszkoptami lub kawałkami chałki
1pomarańczaduża
1łyżeczka mielonego kardamonu
1-2łyżkirumumożna zastąpić innym alkoholem, np. likierem lub pominąć
50ggorzkiej czekolady
Instrukcje
Pomarańczę szoruję pod wodą, następnie sparzam skórkę i ścieram na tarce o drobnych oczkach.
W misce mieszam jogurtowe serki Almette z jogurtem, cukrem-pudrem i skórką z pomarańczy.
Wyciskam sok z pomarańczy.
Mieszam sok z rumem i mielonym kardamonem.
Biszkopty przycinam tak, żeby mieściły się w szklance lub pucharku.
Krótko moczę każdy biszkopt z obu stron w soku z pomarańczy, następnie przekładam do szklanki, pucharku lub foremki.
Na biszkoptach układam warstwę kremu z serków i jogurtu. Przykrywam kolejną warstwą biszkoptów i powtarzam czynności. Ostatnią warstwą w szklance/pucharku/foremce powinien być krem.
Wstawiam deser do lodówki na kilka godzin, żeby masa stężała lub od razu serwuję, posypując po wierzchu startą na tarce o grubych oczkach, gorzką czekoladą.
Uwagi
Zamiast biszkoptów można wykorzystać kawałki chałki, granolę, muesli lub kawałki owoców.
Jogurt grecki można zastąpić ricottą lub śmietaną.