Szynka pieczona domowa, doskonała w smaku i soczysta, marynowana w zalewie z piwa z czosnkiem i przyprawami, idealna do pokrojenia w cieniutkie plastry.
szynka wieprzowaw jednym kawałku, ok. 2,5 kg; umyta, osuszona papierowym ręcznikiem
1,5lprzegotowanej wody
sól do peklowaniamieszanka soli kuchennej i azotanu sodu; proporcje zgodnie z przepisem na opakowaniu
4-5ząbkówczosnkuprzeciśnięty przez praskę
2liście laurowe
4ziarnaziela angielskiego
1łyżeczkapieprzu ziarnistego
Dodatkowo
100gsmalcu
500mlpiwa
Instrukcje
Peklowanie szynki
Ziele angielskie, pieprz i liście laurowe rozgniatamy w moździerzu, następnie dokładnie mieszamy z czosnkiem.
⅓ mieszanki dokładnie nacieramy szynkę i przez ok. 5 minut uderzamy nią ze wszystkich stron w plastikową deskę do krojenia lub silikonową stolnicę albo zdezynfekowany blat kuchenny.
Przekładamy do szklanej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut.
W większym garnku lub misce zalewamy pozostałe ⅔ mieszanki przypraw i czosnku wodą, mieszamy z solą peklującą i zalewamy mięso (powinno być całkowicie zanurzone w zalewie). Naczynie z mięsem nie może być metalowe.
Miskę z mięsem i zalewą odstawiamy do lodówki na półkę najbardziej oddaloną od zamrażalnika i trzymamy w chłodnym miejscu od 7 (mniejszy kawałek mięsa) do 10 (większa szynka) dni.
W czasie leżakowania jeden raz dziennie obracamy mięso w zalewie, ponownie obciążamy i odstawiamy do lodówki.
Przygotowanie do pieczenia
Po czasie leżakowania wyjmujemy mięso z zalewy, zeskrobujemy przyprawy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Dokładnie i ciasno sznurujemy mięso, chowając pod sznurkiem do wędlin lub grubą, podwójną, bawełnianą nicią.
Pieczenie szynki
Mięso przekładamy do wysokiego, żaroodpornego naczynia i obkładamy kawałkami smalcu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Pieczemy przez 15 minut.
Po 15 minutach przykrywamy naczynie żaroodporne pokrywką od kompletu albo folią aluminiową i pieczemy mięso jeszcze przez 1 godzinę. Co 15 minut obracamy szynkę i podlewamy piwem oraz smalcem z dna naczynia. Jeśli sos z dna będzie zbyt szybko parować, można uzupełniać go kilkoma łyżkami wrzątku lub dodatkowego piwa.
Po 1 godzinie odkrywamy naczynie i rumienimy szynkę przez 15 minut, opiekając i obracając 1 raz w czasie podpiekania od góry.
Mięso powinno stygnąć w przykrytym naczyniu w celu równomiernego rozłożenia wszystkich soków.
Przed upieczeniem szynka wymaga leżakowania w zalewie przez 7 dni. Krótszy czas leżakowania może spowodować, że po upieczeniu mięso straci różową barwę.Sposób alternatywny - duszenie szynki zamiast pieczeniaKrok 1. W dużym garnku obsmażamy przyprawione, peklowane, leżakowane i zasznurowane mięso na tłuszczu, delikatnie rumieniąc. Krok 2. Wlewamy piwo i dusimy pod przykryciem przez ok. 1 godzinę na niewielkim ogniu, obracając mięso co 15 minut i polewając sosem z dna garnka.