Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
osoby
Mniejszy
Normalny
Większy
Tabbouleh - sałatka z kaszy bulgur
Sałatka z kaszy bulgur z natką pietruszki, cebulą, pomidorem i ogórkiem oraz sokiem z cytryny czyli przepis na tabbouleh, pyszną sałatkę kuchni libańskiej.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Łączny czas:
10
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Arabska
Słowo kluczowe:
tabbouleh
Servings:
4
osoby
Calories:
373
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
Sałatka
2
szklanki
natki pietruszki
ok. 3 spore pęczki; posiekana
1
pomidor
słodki, najlepiej malinowy, ze skórką; pokrojony w drobną kostkę; można wcześniej usunąć z niego nasiona
½
cebuli
duża, drobno pokrojona; można zastąpić 1 pęczkiem cebuli dymki
1
ząbek
czosnku
drobno posiekany
½
pęczka
świeżej mięty lub kolendry
posiekana
1
szklanka
kaszy bulgur lub kuskus
ugotowana na sypko, wystudzona
½
ogórka
pokrojony w drobną kostkę; skropiony sokiem z cytryny
1
garść
orzechów piniowych
opcjonalnie; uprażone na suchej patelni
Sos
¼
szklanki
soku z cytryny lub limonki
4
łyżki
oliwy z oliwek
extra vergine, o niskiej kwasowatości
1
szczypta soli
1
szczypta pieprzu
świeżo zmielony
szczypta cynamonu
opcjonalnie
Instrukcje
Wszystkie składniki na sos rozkłócam na dnie miski.
Dodaję kaszę i pozostałe składniki i mieszam dokładnie za pomocą łyżki i/lub widelca. Odstawiam na 15-30 minut.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak pokroić cebulę
Wartości odżywcze
Serving:
150
g
|
Kalorie:
373
kcal
|
Carbohydrates:
45
g
|
Białko:
9
g
|
Fat:
20
g
|
Tłuszcze nasycone:
3
g
|
Sód:
44
mg
|
Potas:
602
mg
|
Fiber:
12
g
|
Cukier:
3
g
|
Witamina A:
3650
IU
|
Vitamin B1:
1
mg
|
Vitamin B2:
1
mg
|
Vitamin B3:
4
mg
|
Vitamin B5:
1
mg
|
Vitamin B6:
1
mg
|
Witamina C:
63
mg
|
Vitamin E:
3
mg
|
Vitamin K:
631
µg
|
Wapń:
96
mg
|
Copper:
1
mg
|
Żelazo:
4
mg
|
Manganese:
2
mg
|
Magnesium:
128
mg
|
Phosphorus:
229
mg
|
Selenium:
1
µg
|
Zinc:
2
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!