Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Tarator – bułgarski chłodnik
Tarator czyli bułgarski chłodnik z gęstego, bałkańskiego jogurtu naturalnego, z dodatkiem czosnku i koperku, ogórków oraz orzechów włoskich. Jeden z lepszych i jednocześnie prostszych do przygotowania chłodników.
Print Recipe
Pin Recipe
Czas przygotowania:
2
godziny
godziny
15
minuty
minuty
Łączny czas:
2
godziny
godziny
15
minuty
minuty
Rodzaj:
Zupa
Kuchnia:
Bułgarska
Słowo kluczowe:
chłodnik bułgarski, tarator
Servings:
2
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
ogórek
obrany
2
szklanki
bardzo zimnej wody
½
szklanki
orzechów włoskich
200
g
gęstego jogurtu z lodówki
najlepszy będzie gęsty, bałkański jogurt wg oryginalnej receptury
kilka kostek lodu
1
ząbek
czosnku
przeciśnięty przez praskę
4
łyżki
oliwy z oliwek
2
łyżki
białego octu winnego
5
łyżeczek
świeżego koperku
drobno posiekany
sól
Instructions
⅓ ogórka kroję w małą kostkę i odstawiam. Odkładamy też odrobinę koperku do przybrania.
Kostki lodu miksuję w blenderze, dodaję ⅔ ogórka oraz orzechy i ucieram na najmniejszych obrotach.
Wrzucam pozostałe składniki, miksuję aż do połączenia.
Tarator wlewamy do talerzy i ozdabiam pozostałym koperkiem. Można dołożyć kilka plasterków czosnku i pokruszone orzechy jako dekorację.
Notes
Jak zrobić
domowy jogurt naturalny
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!