6jabłektwarde i soczyste, słodkie; obrane, bez ogryzków; każde przekrojone na pół lub na 6 kawałków
1cytrynatylko wyciśnięty sok
1½szklankicukru
6łyżekmasłaok. 80 g
Kruche ciasto
1szklankamąkipszenna tortowa wymieszana „pół na pół” z krupczatką lub orkiszowa, albo razowa
100gmasłaschłodzone, pokrojone w niedużą kostkę
3łyżkibardzo zimnej wody
2łyżeczkicukru
1szczyptasoli
Instrukcje
Składniki na kruche ciasto zagniatam szybko w misce. Odstawiam do lodówki.
Jabłka mieszam w misce z ½ szklanki cukru i sokiem z cytryny. Delikatnie potrząsam i odstawiam na 20 minut.
Podczas gdy jabłka leżakują w misce, pozostały cukier i masło przeznaczone do przygotowania owoców karmelizuję na patelni przeznaczonej do używania w piekarniku (bez drewnianych lub plastikowych elementów). Najpierw topię masło na niewielkim ogniu, następnie dodaję cukier.
Delikatnie mieszam, nie wyjmując łyżki z karmelu (to zapobiegnie ewentualnej krystalizacji). Gdy cały cukier się rozpuści (ok. 15 minut), a karmel nabierze złocistego koloru, zdejmuję patelnię z ognia. W razie potrzeby można rozrzedzać jego konsystencję, dolewając po 1 łyżce wody i powoli ogrzewając.
Gdy karmel delikatnie przestygnie, układam na nim odcedzone jabłka, wypukłą częścią ku dołowi. Można przed położeniem pokroić je na plasterki i układać po równo lub wykorzystywać całe, niepokrojone kawałki. Jabłka powinny leżeć na patelni w dwóch warstwach. Polewam je sokiem pozostałym w misce po mieszaniu.
Z powrotem stawiam patelnię na niedużym ogniu i przez 10 minut ogrzewam całość. Przykrywam i gotuję przez kolejnych 10 minut, co kilka minut dociskając delikatnie jabłka do karmelu.
Gdy jabłka zmiękną, można przykryć je kruchym ciastem. Zdejmuję patelnię z ognia.
Rozwałkowuję ciasto na lekko omączonej stolnicy.
Układam na jabłkach rozwałkowane ciasto i zaginam jego brzegi, przylepiając częściowo do brzegu patelni.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C na ok. 20 minut. Ciasto powinno uzyskać złocisty kolor.
Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do przestudzenia. Następnie przykrywam dużym talerzem i sprawnym ruchem obracam patelnię.