200gmasła1 kostka; zmrożone w zamrażalniku przez 30 minut
5łyżek cukrumożna zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy
3żółtkaugotowane na twardo
Nadzienie
4jabłkaobrane ze skórki, bez ogryzków, pokrojone na plasterki
5łodyg rabarbaruobrane z wierzchniej, grubszej skórki, pokrojone na plasterki o grubości ok. 5 mm
200gtruskawekumyte, bez szypułek, pokrojone na plasterki
1szklanka cukrumożna zastąpić ksylitolem
3łyżki mąki ziemniaczanej
miąższ z 1 laski wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliiopcjonalnie
Instrukcje
Zagniatanie ciasta
Zmrożone masło ucieramy do miski na tarce o grubych oczkach.
Zasypujemy masło mąką i delikatnie mieszamy, żeby wszystkie kawałki dokładnie się w niej obtoczyły.
Dodajemy cukier i przeciśnięte przez praskę do czosnku lub utarte na sitku żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Odstawiamy do chłodzenia na ok. 1 godzinę.
Prażenie jabłek i rabarbaru
Jabłka i rabarbar przekładamy na bardzo dużą patelnię i zasypujemy cukrem (opcjonalnie wymieszanym z ziarnkami wanilii lub zalanym ekstraktem).
Prażymy na niewielkim ogniu na ceramicznej lub teflonowej patelni, bardzo delikatnie mieszając, aż puszczą sok, w którym rozpuści się cały cukier.
Można, dla ułatwienia, podzielić wszystkie składniki masy jabłkowej na dwie równe części i przygotować ją w dwóch partiach.
Zasypujemy jeszcze twarde jabłka i rabarbar mąką ziemniaczaną i bardzo szybko i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu, starając się jak najrzadziej mieszać, do czasu aż z soku jabłkowego i mąki utworzy się kisiel.
Odstawiamy do przestudzenia.
Pieczenie ciasta
Kruchym ciastem wyklejamy dno i boki formy na tartę wysmarowanej grubo masłem. Gęsto nakłuwamy (to zapobiegnie powstawaniu dużych bąbli w cieście).
Do formy wyłożonej ciastem przekładamy masę jabłkową, delikatnie zaginamy brzegi w kierunku środka i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 °C.
Pieczemy tartę przez ok. 20 minut na drugiej półce od dołu, na opcji góra+dół.
W połowie pieczenia otwieramy piekarnik i na wierzchu masy jabłkowo-rabarbarowej wykładamy truskawki. Zamykamy piekarnik i dokańczamy pieczenie.
Uwagi
Kruche ciasto - więcej przepisów, w tym również bez jajek