½szklanki cukrumożna zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy, albo stewią wg przepisu na opakowaniu
1łyżeczka ekstraktu waniliowegolub miąższ z ½ laski wanilii
3żółtkaugotowane na twardo, przeciśnięte przez praskę do czosnku lub utarte na tarce o drobnych oczkach
½-¾szklanki kwaśnej śmietany 12-18%
Wierzch
1kgtruskawekumyte, osuszone, bez szypułek, pokrojone wzdłuż na połówki
1kubek kwaśnej śmietany 12-18%200 g
2łyżki cukrumożna zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy, albo stewią wg przepisu na opakowaniu
2łyżki soku z cytryny
1łyżeczka startej skórki z cytryny
kilka listków miętydo dekoracji
Instrukcje
Przesianą mąkę siekamy z twardym masłem za pomocą noża lub drewnianej łopatki albo specjalnego siekacza do kruchego ciasta.
Dodajemy żółtka, cukier i śmietanę i jak najszybciej staramy się zagnieść ciasto. Konsystencję ciasta można regulować śmietaną i mąką – powinno być delikatnie tłuste z wierzchu i nie kleić się do rąk.
Ciasto zawijamy w folię lub zamykamy szczelnie w plastikowym pudełku i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godzinę.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy w natłuszczonej formie do tarty. Gęsto nakłuwamy widelcem, żeby nie wyrosło w trakcie pieczenia.
Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 30 minut, na złocisty kolor.
Wszystkie składniki na wierzch, oprócz truskawek, mieszamy dokładnie w miseczce na kremową masę.
Na wystudzone ciasto wylewamy masę śmietankową.
Na masie śmietankowej układamy ozdobnie połówki truskawek i dekorujemy miętą.