Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
forma o średnicy 28-30 cm, dla 4-6
Mniejszy
Normalny
Większy
Tarta z warzywami
Tarta z warzywami na kruchym cieście czyli doskonała tarta warzywna z cebulą, czosnkiem, cukinią, papryką, dynią i brokułami oraz kokosowo-jajecznym sosem pachnącym korzennymi przyprawami lub ziołami. Najlepszy quiche z warzywami!
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
20
minuty
minuty
Czas gotowania:
50
minuty
minuty
Łączny czas:
1
godzina
godzina
10
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Europejska
Słowo kluczowe:
quiche warzywny, tarta z warzywami
Servings:
1
forma o średnicy 28-30 cm, dla 4-6
Calories:
387
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
Kruche ciasto
400
g
mąki krupczatki
lub orkiszowej (niższy indeks glikemiczny, albo innej mąki pszennej)
200
g
masła
1 kostka; pokrojone na mniejsze kawałki, schłodzone
1
jajko
lub ok. ½ szklanki lodowatej wody
szczypta soli
Nadzienie
1
cebula
2
ząbki
czosnku
przeciśnięty przez praskę
½
średniej cukinii
1
duża marchewka
lub ½ średniego batata
1
słodka papryka czerwona
podłużna
200
g
dyni lub bakłażana
około
¼
brokuła
tylko różyczki, bez grubego trzonu
3
jajka
½
limonki
tylko wyciśnięty sok
1
szklanka
mleka kokosowego
lub innego mleka roślinnego albo zwierzęcego
1½
łyżki
ziół prowansalskich
lub mieszanki cynamonu, imbiru, kolendry, ostrej papryki i kardamonu z anyżem
oliwa z oliwek do smażenia
sól, pieprz
Instrukcje
Kruche ciasto
Nastawiam piekarnik na 220 st. C (góra + dół).
Mąkę siekam z masłem i solą.
Dodaję jajko lub wodę i szybko zagniatam ciasto.
Wylepiam ciastem dno i bok formy na tartę wysmarowanej masłem. Gęsto nakłuwam całość widelcem.
Wstawiam ciasto do piekarnika na ok. 10 minut.
Krojenie warzyw
Cebulę ścieram na tarce o grubych oczkach.
Cukinię i marchewkę lub batata kroję w plasterki lub półksiężyce.
Brokuł dzielę na nieduże kawałki ręcznie, a pozostałe warzywa kroję w kostkę.
Nadzienie
Cebulę i czosnek szklę na oliwie.
Dodaję pozostałe warzywa i duszę przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu.
W dużej misce rozkłócam mleko, jajka, sok z limonki i przyprawy.
Dodaję podduszone warzywa do mieszanki jajecznej i mieszam całość.
Przekładam mieszankę warzywną na podpieczone ciasto (zabezpieczam spód foremki, jeśli ma wyjmowane dno).
Pieczenie tarty warzywnej
Wstawiam tartę do piekarnika na ok. 40 minut.
Podaję tartę gorącą lub schłodzoną w lodówce.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak zrobić kruche ciasto
- więcej receptur
Wartości odżywcze
Serving:
1
porcja (z tarty pokrojonej na 12 porcji)
|
Kalorie:
387
kcal
|
Carbohydrates:
32
g
|
Białko:
9
g
|
Fat:
25
g
|
Tłuszcze nasycone:
13
g
|
Cholesterol:
135
mg
|
Sód:
193
mg
|
Potas:
395
mg
|
Fiber:
3
g
|
Cukier:
2
g
|
Witamina A:
4525
IU
|
Witamina C:
39.4
mg
|
Wapń:
66
mg
|
Żelazo:
3.6
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!